Några korta notiser.

Hej Vänner                        061116   Dodoma

Hjälp! Vart tar tiden vägen?Jag hinner inte med.Det har hänt så mycket sedan vi kom tillbaka till Tanzania och jag har inte hunnit skriva om ens en bråkdel.Så idag blir det bara korta notiser – men många:

+ När vi kom tillbaka hem, så var det redan en grupp här från västkusten.Tyvärr drabbades en av dem av en stroke och dog senare på sjukhuset i Dar-es-Salaam.Begravningen skedde senare i Sverige.

+ Samweli och Bartolomayo som var med mig i Sverige, har nu båda kommit in på skolor som de själva har valt.Det är ju en bra början för deras högre studier.

+ Som jag redan har berättat i tidigare inlägg, hade vi Bartolomyos mamma här hos oss i stan på ett sjukhus innan hon slutligen fick somna in och blev befriad från svåra plågor.Trolig dödsorsak var cancer i levern.Många massajkvinnor tuggar tobak och det kan var orsaken.

+ Massajprästen Mellau hade sin broder här på ett sjukhus och det föll på oss att ta hand om honom.Han dog tyvärr i sin prostatacancer och vi begravde honom här i stan.De vill ju i regel inte ta hem den döde.

+ Ett treårigt barn kom in till stan med en helt bortbränd hand.Vad ska vi göra åt alla dessa brännskador? Vi har introducerat nya spisar,men det hjälper inte.Vad mer kan vi göra?

+ Vid ett besök av gatubarn stals min klocka som jag fick med mig från Sverige av en ny kille.De gamla barnen skulle aldrig kunna göra detta.De gamla sökte den skyldige i en veckas tid, utan att hitta honom.Han kommer inte att vara välkommen i deras gäng igen.

+ Vi har haft ett tredagars seminaruium för våra församlingsassistenter.Härliga och roliga dagar som bland annat handlade om hur långt vi kommit med barnkonventionsfrågorna.

+ Allmänna prästmötet var här i stan och jag fick vara i bakgrunden springpojke.

+ Paulo har bott hos mig under några år.Han kom hit efter att han hade rövats bort och kom tillbaka på underliga vägar.Nu har det framkommit att han togs till en medicinman för länge sedan och detta har nu kommit tillbaka i hans tankar.Det händer att han inte alls har kontroll över sin kropp.Han orkar ingenting utan ligger bara kvar i sin säng.Vi beslöt att han skulle tas hem för att få förbön av sitt “hemfolk”.Detta har dock inte hjälpt, än så länge,så det kan hända att de tar honom tillbaka tillmedicinmannen för att ha ska befria Paulo från det som han burit på under flera år.Medicinmannens värld är ju något högst relevant för många i denna kulturen,även om man idag räknar sig som kristen.

+ Vi har haft konfirmation för 98 vuxna ute hos massjerna.

+ Vi har firat den stora söndagskoledagen – Mikaelidagen – i hela vårt stift.Kanske den största festdagen under året för mig.HÄRLIGT!!

+ Det har varit en stor högtid då vi “pensionerade” morankrigare.Detta har vi gjort till en högtid inom kyrkan och det var massor av folk som deltog.Det finns fortfarande många som “pensioneras”på gammalt traditionellt vis,men vi har gett dem ett alternativ från och med nu.Från och med nu har de flyttats upp till de vuxnas åldersgrupp.

+ Vi har haft två SALT volontärer här på besök.Kul,kul.

+ Vi har haft en grupp barnmorskor,gynekologer och sjuksköterskor från Sverige här på besök,under ledning av Britt-Sofi Forss,som ju varit missionär här i landet tidigare.Bland annat fick vi en underbar stund tillsammans med massajkvinnor,där erfarenheterna mellan de olika grupperna hjälp oss att hitta till varandra.Det var några hundra kvinnor och jag.Det var stort för mig.Jag accepterades utan vidare.

+ Två examensdagar på gymnasieskolor där jag varit hedersgäst – en dag uppe i Aya som ligger nära Kondoa och den andra dagen i staden Mpwapwa.

+ Idag har som vanligt barn – mest massajbarn – kommit hit till mitt hus för dricka filmjölk,sjunga och leka.varje söndag kommer de.Idag kom de på att de ville bada.Så vårt stora tvättkar fick fyllas med vatten och glädjen blev stor.Det kanske är första gången de sitter ner i ett kar och badar.Ni vet hur barn glädjer sig över vatten.Härliga skratt  och mycket vattenstänk…..medan ni ojar er över snön som kommer.

 

MUNGU AWE PAMOJA NANYI.

Mwalimu Ulfoktober-2016-154

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s