Söndagsskoledag

Hej vänner                          090217      Dodoma

I söndags var det dags för ytterligare en inspektion av en söndagsskola. Det var i Ipagala församling här inne i stan. Tolv lärare  som var oroliga över vad jag skulle tycka och cirka 260 barn som var som barn är – härliga.

Söndagsskolan löper parallellt med de vuxnas gudstjänster. Den första är klockan 07.00 0ch den andra börjar klockan 10.00. De flesta barnen går i den första gudstjänsten.I varje barngudstjänst tjänstgör även några församlingsäldste som medhjälpare till lärarna.

Först samlas alla barnen i stora salen och har en inledning med sång och kollektgivandet. Det ger också tid till de som kommer sent att komma till kyrkan innan  man delar upp barnen i tre grupper. Två lärare i varje grupp och en församlingsäldste. Det är så vi från stiftet vill att det ska vara. Så här fick de full pott i formuläret.

Jag hann ju inte att följa alla tre klasserna utan fick gå emellan, men det var bra undervisning i alla tre grupperna av det jag såg och hörde. Sång,drama,färdiga bilder och även ritades det under lektionen. Snudd på full pott.

Tyvärr är deras lokaler väldigt små och de som sitter utomhus, sitter nära moped-parkeringen, som det stank bensin från hela tiden. Här behöver församlingen tänka om. Bättre lokaler kommer jag att kräva – inte idag eller imorgon,men i ett längre perspektiv,måste det till en förändring.

Nu på lördag ska jag träffa lärarna,prästen och de församlingsäldste som har ansvaret för barnverksamheten, för att titta över vilka visioner de har för sitt barnarbete. Vi tittar då också på hur mycket pengar som är avsatt i budgeten för detta året. Är det tillräckligt med tanke på det antal barn som kommer? Här får inte församlingen full pott.Det är en rik församling och de skulle kunna ha mycket mer av barn-och-ungdomsarbete.

Jag hinner inte med alla församlingar på ett år,men det blir ganska många. Vi har ju ett standard formulär som vi använder oss av,så även min kollega kvinno-och-barnsekreteraren gör  inspektioner.

Försöker att skicka två fotografier.Ett från utomhus klassen och ett på  läraren Isa som klär sig i det vackraste han har när han går tillmgaya-035mgaya-036 kyrkan.Det är ju en festdag varje söndag.

Mungu Awe Pamoja Nanyi.

Mwalimu Ulf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s