Nyheterna från Tanzania

Kära vänner!                           020717    Dodoma

Några korta notiser först:
+ Naturvårdsverket(?) har räknat ut att 61 % av landets yta är i riskzonen för att bli öken.

+ President Magufuli har meddelat att, flickor som blir gravida under sin skolgång ska inte få gå tillbaka till skolan. Det ger inte rätta vibrationer till folk,anser han.Det sägs inte vad som ska hända med de som är fäder till barnet.

+ Presidenten har öppnat krig mot droghandeln.

+ Folk – i statlig tjänst – börjar att respektera sina anställningar. De gör bättre ifrån sig än tidigare. De kommer i tid till jobbet och är kvar till dagens slut. Kassaapparater kommer på fler och fler ställen. Ett sätt att få in skatt.

+ Det har tyvärr varit ett antal mord på statliga tjänstemän på lägre nivå. Speciellt efter kusten och uppe i Mwanza och Geita.

Sedan lite från min egen horisont. Mitt barnbarn Ezekieli har blivit omskuren och kan nu kalla sig moran. Han är MYCKET stolt,ska jag lova. Idag görs detta ingrepp med bedövning och det görs av en läkare och som kommer ut till byn. Bedövning skulle man visst inte använda sig av,men då sa jag att de mina fick inte åka hem på loven när detta skulle ske. Så för tio år sedan började man med det och idag är det ingen som ens lyfter på ögonbrynen för detta. Några foton:maj 2017 013

Detta fotot är taget två timmar efter ingreppet och Ezekieli sitter på sin mammas kohud inne i hyddan.Jag var tvungen att fotografera honom sa han och visa KORSET som hans mamma har gjort.Han fick en ko av mamma,en av pappa och en av mig.maj 2017 019

Korsen som man sätter upp inne i kohagen visar,att fyra kristna pojkar är omskurna.maj 2017 020

Kvistar med färska blad sticks er genom hyddtaket. Förr i tiden trodde man att pojken då inte skulle få infektioner. Idag vet man att det inte har någon inverkan,men har ändå behållit seden.

maj 2017 021

Skallen på den första kon som slaktas, läggs inne i kohagen.Detta för att påminna de andra korna att en ko inte finns hos dem längre.Så tänkte man förr,men har behållit seden.maj 2017 022

Denna “baldakin” är gjord för den pappa som låtit omskära sin förste son och här ska han sitta tillsammans med sina kamrater och bli serverad mat.maj 2017 028

Hör sitter Charles i mitten som lät omskära sin son Yuda.ezekielis omskärelse 003

Och så här ska man se ut tre/fyra dagar efter att man blivit “utsläppt ” ur sin mammas hydda. Insmord med kofett,strutsfjädrar fästade vid huvudet,iklädd mjukt får skinn som är färgat svart,sandaler gjorda av fårhud,en liten leksakspilbåge ska man bära med sig osv.

Jag tänker – vad har vi kvar av gamla traditioner som inte hör ihop med dagens samhälle? Vet vi dess bakgrund?

…och är detta mission? Morgonen startades där ute med en gudstjänst  där allt som skulle ske lades i Guds händer. Det var sammanlagt 14 pojkar som omskars och jag gick in i varje hydda för att hälsa på dem och läsa välsignelsen över dem.Det var den uppgift jag fick mig tilldelad. Dagen avslutades likaså med en gudstjänst.

 

MUNGU AWE PAMOJA NANYI.

Mwalimu Ulf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s