Fortsättning följer

Hej Vänner                                               050717   Dodoma

Onsdaglunch. Jag har varit uppe på universitetet och testat mitt tålamod. Jag hade ett inplanerat möte,men hon som jag skulle träffa var inte där. För fjärde gången i rad!! Men hennes underställda sa pole till mig idag, vilket betyder stackars dig. Nu skulle jag i alla fall få träffa henne imorgon – det lovade de. Det skulle de se till.

I mitt förra epos skrev jag om flickorna som blir gravida under tiden de går i skola. Nu vet jag mer om den andra parten också.

Den pojke/man som är inblandad i detta,får ett fängelsestraff på 30 år. Just det trettio år. Men detta gäller ju bara om det vet vem han är. Om det är flickans pojkvän, som hon tycker om,anger hon ju inte honom. Även om det betyder att de kommer att gå skilda vägar,så är det ju sällan de anger pojken. Och skulle hon vilja göra abort så är det i lagen förbjudet i landet. Det betyder inte att det utförs aborter. Man kan välja vilken nivå man vill ha det på. Det finns de som kostar 40 000 shilling och då sker det oftast ute en by någonstans. Lägger man till lite på summan kan man få det utfört med sjukvårdskunnigas  inverkan.

isaya joseph 002

I måndags var jag till Mlali sjukhus och träffade Isaya Joseph. Det är en liten pojke som jag träffade för några år sen. Då kunde han inte lyfta huvudet,inte stå inte greppa med sin händer. Nu  ett och halvt år senare med tränimng varje dag, börjar muskler ge sig till känna i hans kropp. Han strålar av lycka och han sjunger sig fram genom livet. Det är mycket kvar men nu kan han lyfta huvudet,han kan stå upp med stödben,han greppar mina händer med kraft och han sjunger. Han frambringar inga ord,men vi förstår ändå andemeningen i hans glädje. Vi har lång väg kvar att gå,men vi gör det med glädje. Sjukhuset tillhör Fransikaner Orden – alltså katolska kyrkan – och det är italienska läkare som kommer hit fyra gånger per år. De utför de operationer som behövs,ger instruktioner om vilken träning som ska göras och peppar personal, de kvinnor som bor på sjukhusets gästhus tillsammans med barnen och barnen själva. Det är en ynnest att få vara här ibland och bli uppmuntrad jag också.

Det finns de barn som föds med “onödigt stort bagage” som en läkare sa och det är nu deras uppgift som läkare att ta bort så mycket som möjligt av bagaget – eller lära dem att leva med det, på bästa sätt. Gud välsigne dessa människor som visar på människovärdet hos dessa barn.Det är lätt att ord blir det enda som sker:. Det är mycket svårare att förvandla orden till handling. Speciellt i denna kulturen där en lite defekt kan förstöra ett helt liv.

Kom ihåg mitt lendasord:I DE MÖRKASTE HÅLORNA HITTAR DU DE FINASTE ÄDELSTENARNA.

isaya joseph 008

MUNGU AWE PAMOJA NANYI.

Mwalimu Ulf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s