Ukeketaji – ng’ariba.

Hej Vänner.                    240717   Dodoma.

…..är ord som jag helst inte skulle vilja känna till. Men ordförrådet utökas, efter att uppgifterna dyker upp. Översättningen av orden blir” könsstympning” och “hon som utför könsstympningen”. Här i landet utför man den lilla stympningen, då man tar bort klitoris. Det finns exempel på större ingrepp, men det gäller då inte massajer, utan mer uppe i Moshiområdet bland wachaggafolket. Förr tiden gjorde man det på ganska stora flickor,men idag görs det oftast när de är mycket små . Antingen med en liten kniv eller ng’ribas långa  nagel. Det är långt ifrån alla stammar som använder sig av könsstympning,men det är alltför många för att man ska vara tyst. Det är i lag förbjudet,men vad hjälper det, när det är en del av många stammars kultur.

När pojkar omskärs, så planeras detta öppet och det är något som pojkarna längtar efter. De blir moraner efter detta och det är efterlängtansvärt. Pojkarna förbereds under lång tid och de är helt införstådda med vad som ska ske.

När flickorna ska stympas får de inte veta något i förväg. Förr, när de var ganska stora, blev de bortrövade eller lurade med att de skulle få honung och i stället blev de fasthållna av flera kvinnor och sedan tvångsstympade.Om de flydde blev de förföljda av unga moraner som till slut tog dem till fångna. De  kunde bli förföljda i många månader. Könsstympningen var ett måste.

1997 hade jag ett första seminarium om detta. Några bosättningar ute hos massajerna beslöt att inte göra ingreppet. Medan andra fortsatte. Diskussionerna fortsatte i små grupper men vi nådde inte ända fram. Det var ett för stort ingrepp i deras kultur,som de sa.

2006 hade vi nästa seminarium och fler anslöt sig till förändringarna. Nu har vi haft ytterligare ett seminarium. Denna gången gick vi utanför stiftets personal och tog in personer som arbetar med detta dagligen. Det blev en förändring,men det berättar jag Bartho tackar för sig+Ukeketaji 027

om i nästa inlägg. Det kommer att handla mycket om kvinnan på bilden.

Mwalimu Ulf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s