Seminarier

Hej Vänner                                   111216    Dodoma   Ett gammalt inlägg som inte kom iväg – tror jag?

För fjärde gången detta året skördar jag nu rädisor!!!Underbart.Jag måste skriva och tacka företaget Granngården för deras frön.Jag har försökt med många olika sorters frö,men inte förrän nu har jag hittat rätt.Hårt bröd,som jag faktiskt har just nu,med ost och rädisor.Kan det bli bättre!

Denna veckan har vi haft seminarier för våra förskolelärare.Det första hölls norrut uppe i Kondoa och sedan bara passerade vi i stort sett Dodoma och for söderut bli den lilla byn Kibakwe.Vi hade nu förstärkning av den engelska läraren Kathryn som i 50 år jobbat med förskolan i England.Nu har hon bestämt sig för att bosätta sig i Tanzania och då i Dodoma.Hon vet verkligen vad det vill säga att arbeta med barn.Visst finns det kulturella skillnader,men då har hon bett att jag ska stoppa henne.En av hennes ideer är att du ska tillverka ditt arbetsmaterial av det som finns runt omkring dig.Gå aldrig och köp saker.Så vårt arbetsmaterial denna vecka har varit tomma vattenflaskor,läskedryckskapsyler,majskorn,sand.stenar,godispapper osv.Det ligger väl i linje med hur vi arbetat alla år,men nu kom nya uppslag.Framför allt i hur man sedan använder detta i utbildningen.

För mig själv betyder bybesöken väldigt mycket.Jag får ny kraft och nya perspektiv på livet.Det är lätt, när man som jag bor inne i stan, att man glömmer att det är problem med vatten,i många byar finns inte elektricitet,vägarna är inte framkomliga,folk får gå mil för att komma till sjukstugan osv.Mycket positivt hat hänt i Tanzania sedan jag kom hit 1987,men vi har mycket kvar att jobba för. Då är det fantastiskt att se vad kyrkan får betyda ute i byarna.I Kibakwe byggs nu en mycket stor förskola,som till 80 % är bekostad av församlingsborna själva. De har verkligen visioner  för barnen i byn.

Via kyrkan har också byn fått vatten till byn. Det projektet är inte färdigt, så vi fick fortfarande gå och hämta vatten i en bäck för att tvätta oss. Vatten till matlagningen tar man från en liten djupborrad brun,som ska räcka till alla i byn.

Bed för prästen Alex Msaka och hans församlings stora och värdefulla arbete.

Mwalimu Ulf

P.S.Dagens foto är från Kibakwe, där vi är uppe på en liten kulle, där den nya kyrkan har byggts och där likså förskolan byggs.D.S.

kondoa-kibakwe-003

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s