Är vi lurade?

Hej Vänner                                             291017   Dodoma

Fyra dagar ute i Chitego är avklarade. Fyra dagar av många olika känslor bland deltagarna – frustration,ilska,glädje,förvåning och framtidshopp…..och i mitt fall tårar.

Fyra intensiva dagar som har handlat om könsstympning – ännu en gång alltså.I denna fråga får man inte ge upp. Det måste tas upp igen och igen och det är så vi nu planerat.Förra seminariet handlade mest om vilka olika kulturyttringar vi ser i vårt samhälle och vilka som är bra och vilka som är dåliga. Och då hamnade faktiskt stympningen bland de dåliga yttringarna – på deras eget förslag. Kanske för att dom vet att staten inte accepterar detta.

Denna gången handlade det dock enbart om detta ingrepp som en del kallade en välsignelseakt och andra åter en förbannelse som lagts på kvinnosläktet.Och just det senare kom fram åter och åter igen att det just är en förbannelse som lagts på kvinnorna. Men varifrån kommer denna förbannelse? Efter långa diskussioner kom de själva fram till, att deras kultur har lagt denna börda på dem. Är vi då lurade av vår egen  kultur? Kanske är det så. Kanske behöver vi göra en större inventering av vad vår kultur innebär för oss idag och inte bara ta över saker som funnits i all tid?

Vi tittade också på filmer som visar ingreppen och dessa filmer berörde mycket starkt. Vi visade filmerna i delade grupper ska sägas.Kvinnorna satt som stenstoder när vi visade för dem,medan en del män skrek rakt ut. Några män skulle minsann gå hem och aga sina hustrur för att de tillåtit detta ingrepp ske på deras döttrar. Efter långa diskussioner insåg männen att de också har del i detta och skulle bära en del av bördan också. De är också en del av den i detta fall grymma kulturen. Vi kunde räkna upp många nackdelar med stympningen, men faktiskt kunde ingen ge en fördel.

Från att inse det negativa, till att byta inriktning är dock svårt. Många tog ett definitivt steg under dessa dagar, medan andra sa att de måste ta detta beslut gemensamt på hemmaplan. Det handlar ju om så mycket:

+ kommer våra döttrar att få makar om de inte är stympade;

+ kan de få barn – det finns en tro hos en del, att massajflickor som inte är stympade kan inte få barn;

+ massajflickor som inte är stympade får handikappade barn;

Med många exempel från bland annat en ng’ariba och en barnmorska som var med, förstod de att många av deras farhågor inte var sanna.

I och med denna ståndpunkt var vi tvungna att stoppa för denna gång. Men det var i en känsla av framsteg och framtidshopp vi slutade och ser fram emot nästa seminarium då vi ska se ännu mer på framtiden.

Jag vill också tillägga att denna gången hade vi också separata klasser för barn från 7 års ålder upp till ungefär 13 års ålder. Det är för dem en del av vardagen att tala om omskärelsen och om stympningen,så det var ett naturligt steg att ta. De flesta hade ingen egen åsikt i frågan – och det lade vi heller inte på dem – men de fick riktiga fakta att ta ställning till. Vi uppmanade dem att fortsätta att diskutera med sina föräldrar om detta.

Till förmiddagsfika fick vi – liksom förskolebarnen – uji – alltså välling. Därav följande fotografi.könsstympnongssemi.2 027könsstympnongssemi.2 011

En färgstark kvinna – inte i färger utan i åsikter – från staten, var med och berättade hur hon varit med när hennes äldre systrar stympats och hur de senare skyddat sin lillasyster som idag “är hel” ,som hon själv sa. Hon slutade med att säga :LÅT OSS SE FRAM EMOT KVINNOR MED HELA KROPPAR.INTE STYMPADE.

Bed för dessa kvinnor – de som är stympade och idag känner sig lurade och för de som vill stå upp för en förändring.

MUNGU AWE PAMOJ NANYI.

Mwalimu Ulf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s