Lite vid sidan av.

Hej Vänner                                            291017   Dodoma

Under mina dagar i Chitgeo och könsstympningsseminariet händer också annat.( Där fick ni ett bra ord för den gamla hängningsleken.)

+ Prästen Senge bodde förut i en by som heter Handa i västra delen av vårt stift. Hela detta området ska nu bli ett nytt reservat för djur, är det tänkt. Det finns vilda djur i området och nu vill staten att hela byn ska flytta på sig,men de har inte sagt vart folk ska flytta.Cirka 10 000 människor tvångsflyttas alltså. Där har Senge byggt sig ett hus och han har köpt sig åkrar. Hans fru är där nu för att ta hand om skörden. Nu har de 30 dagar på sig att flytta,sedan kommer staten med sina maskiner för att rasera husen. Stiftet har inte haft pengar att flytta på Senges bohag ännu,men nu hoppas jag att de skaffar fram pengarna,annars är det risk för att bohaget mejas ner i jorden. Några av barnen bor med pappa i Chitego i stort sett utan något annat än några sängar. Bed för honom och hans familj.

könsstympnongssemi.2 023

Här sitter Senge och jag utanför hans hus för vårt morgonsamtal innan dagens bestyr börjar.

Givetvis kommer sjuklingar för att få råd. Ezekielis mamma kom för att visa mig sin hand. Hon blev ju svårt brännskakad för några år sedan när hon ramlade i elden vid ett epileptiskt anfall. Hon blev opererad och all hennes smärta försvann. Nu har dock hennes svårt förtvinade pekfinger börjat att värka mycket och den skakar nästan hela tiden. Vad ska jag säga mer än att en doktor måste titta handen.

könsstympnongssemi.2 013

Ulf har du någon medicin till denna pojke?könsstympnongssemi.2 021

Nya sätt att göra förvaringskärl fick jag se. Tänk er att man har ett träd med en stam med en diameter av 15 centimeter. Runt trädets stam finns en ganska tjock bark, kanske mer än en cm. När man  hugger ner trädet tar man försiktigt bort barken och skär den i kanske halvmeter långa “takrännor”. Den täpps till i varje ända med våt lera och du har ett kärl för att utfodra djuren med.

könsstympnongssemi.2 033

Varje kväll innan mörkret försöker jag att hinna med en promenad,alldeles ensam.Härligt! Denna gången blev det ingen lång promenad. Jag satte mig vid det lokala fiket som vid denna tid var tomt.

könsstympnongssemi.2 019

 

MUNGU AWE PAMOJA NANYI.

Mwalimu Ulf

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s