….och det fortsatte.

Hej Vänner.                                      270118   Dodoma

Regnet har fortsatt och det i rikliga mängder. Vägen ut till Chitego massajby har varit totalt sönderregnad. För två veckor sedan när jag försökte ta mig ut,fick jag gå de 17 sista kilometrarna. Det var då en rejält trött Ulf som kom fram.Men lycklig också. Lyckan varade inte så länge när jag fick träffa de kvinnor som jag kom för att se. De var mycket undernärda och behövde läkarvård. Vi tog dem på cyklar och drog dem de 17 kilometrarna tillbaka till min bil. Det gick bra,men gissa om jag var glad när vi äntligen kom tillbaka till Dodoma och jag kunde lämna dem på sjukhuset.

Idag mår de bra och är glada att vara tillbaka i byn.

Igår gjorde jag ett nytt försök att ta mig ut. Nu har det varit uppehåll i regnandet, så jag hade hopp om att ta mig hela vägen ut. Vilket också gick, även om vägen var allt annat än farbar. Men över åkrar och över stenar gick färden och vi tog oss fram.vägen till chitego och mateis dotter 001

Denna bild visar det som för en månad var vägen. Idag är det bara ett stort dike.

Denna gången hade jag hoppats att få med mig en man och en kvinna som behövde läkarvård. Mannen hade dock dött under natten och kvinnan hade med en annan transport tagits till ett sjukhus norrut. Men jag for dock inte tillbaka utan passagerare.

Det blev istället en liten flicka som heter Roine och hennes farmor som följde med. Roine ramlade i elden för ganska länge sedan och de borde ha tagit henne till sjukhuset,men deras ekonomi hade totalförstörts av fjolårets brist på regn. De hade inte mer pengar nu,men det går bara inte att lämna ett barn som ser ut som hon gör.Föräldrarna säger att hon läkte ihop bra från början – med oro i rösten över att jag ska banna dem-men nu har det blivit ett öppet sår igen. Imorse tog jag henne till sjukhuset och nu i eftermiddag opererar dem henne. Går inte att vänta, sa läkaren Gustavo.

vägen till chitego och mateis dotter 006

Gamle massajledaren Isaya sa en gång till mig:

Ulf du ska inte fotografera fattigdomen och misären,

du ska leva den tillsammans med oss.

Det är inte fattigdomen som gjorde att Roine ramlade i elden,men det är fattigdomen som gör att hon har ett så stort sår idag.

Bed för Roine och massajerna i stort, som nu har fått regn. På många platser har man inte kunnat börja att odla därför att åkrarna har stått under regn,men uppehållet nu gjorde att ALLA var ute och plöjde – med traktor eller kor – och sådde.

MUNGU AWE PAMOJA NANYI.

Mwalimu Ulf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s