Från gammalt till nytt.

Hej Vänner.                                         020619    Dodoma

Miljömedvetandet kommer hit också och ger utmaningar till Sverige, bland annat. Sedan igår, den 1/6, är det förbjudet att använda plastpåsar i Tanzania. Vi ha vant oss vid att när vi går och handlar – på marknader eller i affärer – har vi fått varorna i en plastkasse,eller rambo som de oftast kallats. Men nu är det nya tankar på gång. Många varor i affärerna är ju fortfarande inslagna i plast och det är tillåtet,men inte de större kassarna för att bära hem varorna i. Vi får tänka nytt. Det har kommit papperspåsar/kassar som man får köpa i affärerna,så alternativ har tagits fram. Dryga böter väntas för den som fortfarande använder plastkassarna – böter på 50 000 shilling.

msalato,nya påsar juni 2019 037

Här ser ni min Ezekieli som visar upp en gammal gul plastpåse och en ny papperspåse i grönt.

Varför kan inte Sverige förbjuda plastpåsarna? Vi pratar gärna om de stora frågorna hemma i Sverige,men när det kommer till det som är oss nära in på livet tvekar vi.

Varför heter plastkassarna rambo? Jo, när vi började att få dessa kassar i affärerna, så fanns det en bild på filmhjälten Rambo på utsidan och därför bad man om en rambo när man handlat. Och namnet blev kvar som ett varunamn. Så även om det idag är papperskassar så hörde jag igår i affären, att en kvinna bad om en rambo – alltså en kasse.

MUNGU AWE PAMOJA NANYI.

Mwalimu Ulf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s