Fredy

Hej Vänner                                            250619   Dodoma,Tanzania.

pendaeli 020

Fredy är 16 år gammal och vet om att han är döende. Hans äldre bror dog i 15 års ålder och lillebrorsan vet vi inte ännu om han också är drabbad. För Fredy och brodern Frank började sjukdom vid tretton års ålder. Sjukdomen heter Duchennes muskeldystrofi och är ärftligt och drabbar nästan bara pojkar. I ett papper som handlar om drabbade på den afrikanska kontinenten står det att medellivslängden är 18 år!!!

Fredy går i tvåan på gymnasiet och får skjuts dit på en motorcykel – om någon sitter bakom och håller i honom. Han klarar inte att sitta upp utan stöd och kan absolut inte stå upp. Nu har han fått en rullstol av mig så att hans kamrater, som alltid finns vid hans sida, kan köra runt med honom i omgivningen.

Än så länge klarar han att fatta pennan,men inte så länge till. Han säger själv att han har sett en stor försämring bara detta året. “Jag kämpar så länge som jag orkar kämpa,sedan får andra kämpa för mig”,sa han igår när jag levererade rullstolen.

Bed för Fredy och hans föräldrar och hans lillebror, som vi inte vet något om ännu. “Du kommer väl på min begravning?” frågade han igår.

MUNGU AWE PAMOJA NANYI.

Mwalimu Ulf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s