Nio lakan och lite till.

Hej Vänner.                                             150919     Dodoma

Nu har vi en församling Chitego och en predikoplats med samma namn. En predikoplats är en församling i gryende. Kanske om fem år att det kan kallas en församling. Det blir nog lite namnförväxling framöver. Där församlingen ligger borde det i stället heta Sui,som är kigogo språket och betyder leopard.

I dag åkte jag för första gången till predikoplatsen. Där finns idag cirka 20 vuxna och lite fler barn.De samlas i vanliga fall i detta hus:Mtaa wa Chitego sept.2019 002

På grund av att jag kom idag från stiftskontoret på officiellt besök samlades vi i grannhuset. Det är ett för länge sedan nedlagd klassrum med en  vidhängande lärarbostad  som bestod av ett rum. Bostaden är  idag en kvarnhus,men klassrummet som inte har något tak står tomt. Men idag fick det bli kyrkolokal.

Lokalen var rikt dekorerad med nio lakan för dubbelsäng,tre myggnätsgardiner och fyra set av antimakasser. Stolarna var hämtade från folks hem liksom altarbordet. En riktig festsal ska jag säga!!! Jag undrade i mitt stilla sinne när folk hade gått upp idag för att smycka kyrkan på detta sätt.Mtaa wa Chitego sept.2019 003

Mtaa wa Chitego sept.2019 004

Vi fick en fin gudstjänst och texten idag handlade om “Du ska älska din nästa såsom dig själv”. Jag vet inte riktigt hur han fick te’t på slutet( Lindeman ni vet ),  men folk skrattade så två ramlade av sina stolar.

Efter gudstjänsten blev det mat och då fick stolar och bord bäras till ett hem där maten skulle inmundigas.

Mtaa wa Chitego sept.2019 008

Här bärs altarbordet bort för att tjäna som matbord åt oss.

Fyra pojkar tävlade om vem som kunde bära flest plaststolar på huvudet. Han som vann bar åtta på huvudet. Som vinst fick han en treklapp- i Fadern och Sonens och den Helige Andens namn.

De lutherska hemmen i byn blev alltså idag norpade på stolar,antimakasser, lakan och myggnät men jag hoppas att det kom väl tillbaka till de som lånat ut dem. Jag undrar hur det skulle tas i Sverige, om det stod i en predikotur stod:

TAG MED DIG DINA LAKAN FÖR ATT SMYCKA KYRKAN.

Kanske värt att prova!!!

MUNGU AWE PAMOJA NANYI.

Mwalimu Ulf

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s