Mot Kanaans land.

Hej Vänner.                                       091019   Dodoma

…eller snarare mot Kanaans by. Ja,byn heter faktiskt så. Kijiji cha Kanaani. Vi for på asfaltsväg och därefter grusväg följt av väg och sedan grus….. och sedan, ja vad ska det kallas? Vi tog oss fram i naturen i alla fall. Och där möttes vi av detta kärleksfulla träd. Ett riktigt träd-kramar-träd.

Siku kuu ya watoto 2019 022

Vi for till Kanaani för att vara med om den stora söndagsskolefesten som hålls varje år i slutet av september/början av oktober. Jag vill dessa dagar ta mig så långt från stan som möjligt. Denna gången lyckades vi ta oss ända bort i åävla,som vi säger i norra Värmland. Det är långt bort,vill jag lova. Mycket skog fanns som döljer de få hus som finns någonstans inne i torkan. Skogen var helt utan blad och torkan plågade svårt våra sinnen. Varför har folk valt att bosätta sig här? Från kyrkplatsen är det 17 kilometer till vatten – och det är bara ett vattenhål i marken. Det finns ingen dispensär. Det finns ingen skola för barnen – jo, 29 kilometer bort. Närmaste samhälle ligger 30 kilometer bort.  Varför har de bosatt sig här??

Vi möts av sång och en smittande glädje och det är svårt att sitta eller stå still. Jag vill dansa!!!

Siku kuu ya watoto 2019 018

Evangelisten berättar att, de var en grupp som fick ett tilltal från Gud att flytta hit för sex år sedan. Det finns ju hur mycket mark som helst att odla på. Odla på i denna torka?frågar jag. Ja, det är som en explosion när regnet kommer. Det växer bra här påstår han.. Han visar oss var de i år slagit tegel och börjat att bygga på en kyrka. De är dock oroliga. De har inte lagt takplåt på den och om det inte görs innan regnet kommer nu i november, är det risk för att väggarna rasar. Varje församlingsbo måste nu skrapa i sin skattkista för att de ska få ihop till takplåten och ingen knorrar. Det är ju Guds Hus som byggs.

Siku kuu ya watoto 2019 012

Vi ska dock fira festen i den gamla kyrkan som består av pinnar och störar.Siku kuu ya watoto 2019 016

Vi sover över hos bröderna Alfons och Baba Elisha som bor cirka 10 kilometer från kyrkan. Vi får majsgröt(ugali) och oslungad honung till middag.Tystnaden i mörkret är total och jag njuter av att få finnas till.

Dagen därpå  möts vi  av fyra entusiastiska söndagsskolelärare som nog inte sovit så mycket under natten på grund av festen. De unga männen gick aldrig hem igår, utan sov i kyrkan.

 

Siku kuu ya watoto 2019 020

Gudstjänsten blir en FEST i all bemärkelse. Barnen sjunger,dansar,spelar teater, de har förberett Bibelkunskapsfrågor som de ställer till föräldrarna,de läser utantill valda Bibelverser osv. Jag visste ju att detta skulle hända,men ändå blir jag rörd. Tänk vad dem har kämpat – barnen och deras lärare – för att bjuda oss från stiftskontoret på allt detta.Siku kuu ya watoto 2019 023

Siku kuu ya watoto 2019 028

Ifjol, efter förra årets fest, som jag firade i södra delen av stiftet,meddelade jag att jag ville komma till Kanaani i år. Efter det har de lagt en liten kollekt varje söndag för att kunna ta emot oss. VARJE SÖNDAG UNDER ETT HELT ÅR!!! Men så fick också barnen god mat denna dag. Pilau,frukt och läskedryck. För en del var det första gången de drack läsk och det var inte alla som det föll i smaken. Här har inte COCA COLA haft någon marknad.

När vi skulle fara därifrån, fick jag veta att ingen vit varit här förut. Det förklarade lite grann barnens tveksamhet till mig först. Men när vi väl dansade tillsammans så försvann all rädsla. Broar var byggda och minnen som sent ska tona bort har finns nu hos oss alla.

GUD vi ber för predikoplatsen Kanaani och och alla de som söker sig dit för att höra ditt ord. Vi ber för deras kyrkbygge och vi ber för evangelisten och barnledarna.

Där händer möts,där händer något… och det skedde denna söndag.

MUNGU AWE PAMOJA NANYI.

Mwalimu Ulf

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s