I o-ros tider.

Hej Vänner.                                       210320    Dodoma

Med ett o framför många ord, blir de negativa. Tag bort o:et framför och du får ros, som inte bara ser underbara ut, utan är ljuvligt doftande. Vi har just nu mycket doftande rosor i stan. Tag bort o:et och s:et och du får ro. Det ska vi skapa nu när tiden känns tung för många. Fördjupa den gemenskap du har omkring dig – med familjen, med arbetskamrater du får omge dig med. Tag tid för eftertanke.

Min egen mycket nära Bibelvers säger:

Jag vill ge dig insikt och lära dig den väg du ska gå,

jag vill ge dig råd, min blick ska följa dig.  Psaltaren 32:8

Vi är inte lämnade ensamma. Det finns någon som går med oss.

Vi har fått regn som vi inte fått på många år. I förrgår var det nästan en meter högt vattenstånd mitt inne i stan. Inga sluttningar, inga översvämmade diken. Nej, mitten på gatan. Bilarna tog sig inte fram utan blev stående i två timmar innan vattnet började att sjunka undan. Flera stors broar har rasat. Stora vägen till Morogoro och vidare till Dar-es-Salaam var avstängd under några dagar. Nu finns en mycket provisorisk bra där jag for över häromdagen. Det kändes inte tryggt ska jag säga.

Men åkrarna mår bra och kommer nog att ge en bra skörd i år. Kreaturen har fått bete som de inte fått på många år. Härligt för dem.

Men så kom Corona och stängde till landet. Alla skolor är stängda. Från förskolor till universiteten. Inga större sammankomster får anordnas. Inga sport evenemang får genomföras. Just nu visar man fotbollsmatcher på tv som är tio år gamla. Kyrkorna får hålla gudstjänster men bara korta sådana. Vi har ju än så länge inte många smittade personer i landet, men visst diskuteras det mycket. Presidenten har gått ut och sagt att vi får inte handhälsa utan bara fot hälsa på varandra. Vid ingången till alla kontor finns handsprit, vid en del bankomater står det också handsprit som ska användas – före och efter att man tagit ut pengarna.

Det finns en del som läser in domens dag i detta som händer just nu. En kvinna stod på fruktmarknaden i torsdags och bad folk komma till hennes församling, där de skulle be och bekänna sina synder, så att man är redo för inträdet till himmelriket, när nu domen kommer. Jag såg dock inga som följde med henne därifrån.

Men inte nog med detta. Jag ska flytta till Sverige och har mötts av svensk BYRÅKRATI i kubik. Jag har nu jobbat med detta i kanske en månads tid och nu kanske det är över. Men bara kanske . Jag tackar en viss Vanessa som har haft en strålande tålamod med mig och försöker att lotsa mig genom alla formulär. Men ibland går det inte,utan jag har fått ta hjälp av Hannes som bor i Iringa. Utan all den hjälp jag fått hade jag nog gett upp och bosatt mig i Tanzania för tid och evighet. Men nu tror jag ändå på ett liv i Sverige från juli månad. Men jag kommer att ha kvar mitt hus i Dodoma där några av mina söner kommer att bo kvar. Det betyder att jag kommer att vara långpendlare mellan Sverige och Tanzania. Jag vet inte ännu inte vart i Värmland jag kommer att bosätta mig, men det är till Värmland jag vill.
Från juli och framöver kommer jag också att jobba med missionsinformation hemma i Svedala, så vill ni ha besök av mig får ni höra av er.

Jag har under några lördagar varit och besökt olika församlingars diakonala verksamhet för barn och ungdom. Här är det Mnadani församling som varje lördag ger mat till cirka två hundra besökande.

IMG_20200228_203951_382

Jag har också startat att bjuda in grupper av folk som jag jobbat med under åren. Här paret Mauki,Mama Ringo och läraren Kimaro som jag jobbat mycket med de första åren på nittiotalet. Med är också Maukis som Emmanueli. En härlig kväll med många härliga minnen.

MUNGU AWE PAMOJA NANYI.

Mwalimu Ulf

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s