Ett socialt nätverk

På vårt kontor har vi satt i system att besöka de som råkat ut för något jobbigt, glädjande eller besvärligt. Nu senast besökte vi Janet som efter en mycket jobbig graviditet fick en son som nu har fått namnet Brian. Sista veckan var mycket svår för Janet med flera oroväckande besked från läkarna. De tidigare förlossningarna har varit mycket svåra, så läkarna hade henne under uppsikt hela tiden. Men allt gick till slut bra och då var det anledning för oss att besöka familjen och ge det bidrag vi samlat ihop.

Janet har jobbat länge på kontoret även om hon inte är så gammal. Vi fick följa henne och hennes första pojkvän när de planerade för sitt giftemål. De var ovanligt öppna med allt och vi fick dela deras glädje. Det kändes fint. Två veckor innan giftemål fick han malaria och dog. Vi sörjde alla med Janet.

Men efter något år fanns Obedi vid hennes sida och de blev ett fint par. Han skräddare och hon vår allt i allo på kontoret. De fick en flicka som heter Beatrice som föddes med förvridna ben. Efter flera operation blev benen rätade på och idag åtta år gammal går hon riktigt bra. Härligt.

Andra barnet var också en flicka som fick namnet Brightness. Hon föddes med ett hjärtfel. Janet fick åka ganska många gånger till Dar-es-Salaam för operationer. Det blev kostsamt för familjen och mycket av det de ägde fick säljas innan alla operationer var klara. Här gick vi på kontoret in och tog på oss en del av kostnaderna. Hon fick skjuts med mig flera gånger till Dar och Janet och jag fick en nära relation. Idag passerar inga stora saker i familjen utan att jag är informerad – i både glädje och sorg. Tyvärr dog Brigthness vid tre års ålder.

Då förstår ni att de har varit nervösa vid denna graviditet, men allt har gått bra.

Idag har de flyttat in i sitt nya hus. Det är långt ifrån färdigt- långt ifrån – men det är deras eget hus och de njuter. Varje dag ringer vi till varandra och fråga Hali? vilket i stora drag betyder Läget?

Personalens omsorg om varandra är stor och även jag får del av detta när det uppstår problem eller glädjeämnen. Förra veckan kom de hit med en liten gåva och tackade för att jag var tillbaka i stan och på kontoret. Jag är äldst där och de vill ta väl hand om mig. Härlig omtanke. Jag som ekonomiskt har det mycket bättre om dem, ska ändå få del av det sociala närverket.

Här sitter vi i deras vardagsrum. Mamma Brian till vänster om mig och pappa Brian till höger.

Brian i min famn.

MUNGU AWE PAMOJA NANYI.

Mwalimu Ulf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s