Oro i lägret.

Hej vänner. 280821 Dodoma

Yohanas pappa sattes bakom lås och bom i fem timmar för sitt beslut att tillåta att två flickor stympades. Då fick familjen lösa ut honom för 800 000 shilling. De andra på bosättningen har reagerat mycket starkare än pappan. Han har sagt att nu är detta över. Jag gjorde fel och jag har fått ta konsekvenserna av det. Det är inte slut , men han vågar inte så mycket just nu. Många på bosättningen stöttar på Yohana, men vågar inte visa det öppet inför pappan. Det har pratas om att man ska lägga en förbannelse på honom och i samma veva mot mig eftersom jag öppet står bakom Yohanas beslut och att jag har lett seminarier därute flera gånger om könsstympning.

Jag har inte tillåtit Yohana att resa ut tidigare, men imorgon ska han få åka dit. Men han kommer att sova över hos Saimoni som är en av prästerna därute och är under mina vingar. Han kommer sedan att följa med Yohana hem till boman/bosättningen. Yohana är mycket nervös, men samtidigt övertygad om att han gjort rätt. Någon gång måste vi våga ta det stora steget som kanske inte är så lätt att ta, men ändå ett måste. Yohanas beslutsamhet kommer att leda till stora förändringar. Nu var de inte jag som protesterade utan en av deras egna. Det väger mycket tyngre än mina seminarier. Ha honom i era tankar och böner.

Denna veckan har jag varit ute i vårt andra massajområde – Magungu. Där har jag lett ett seminarium om barnkonventionen och vad det står i den. Stiftet har ju skrivit in i sina stadgar att vi ska följa konventionen, men då måste ju all personal veta vad det står i den. Det är en mycket spännande och fascinerande uppgift – och svår. I detta område är det väldigt mycket trolldom kvar och många av de exempel på missförhållanden som vi fick ta del av, beror på trolldomen. Detta gör att diskussionerna blir något annorlunda. Ett svårt fall av barnaga – och då menar jag svårt fall – tror de beror på att en medicindoktor lagt en förbannelse på pappan i familjen för att han tillåtit sina barn att gå till kyrkan. Han är själv inte troende, men han har ändå gett sin tillåtelse. Då ska medicinmannen ha blivit arg och sagt till pappan att “slå de som kommer i din närhet”.

Trots de tunga frågor som dök upp, kunde jag ändå njuta av dagarna därute. Solnedgång och dito uppgång!!! Tystnaden under natten!!! Jag gick upp för att kissa klockan 03.00 och kom inte i säng för en timme efteråt – total tystnad och en stjärnklar himmel gjorde mig trollbunden. Jag blev sittande därute i tystnaden. Att jag fick dela sovrummet med några möss och en hel del småkryp, gjorde mig ingen ting. Jag låg under myggnät och de kom inte in. Inte gjorde det heller något att vi en måltid fick små bitar av komage, som jag verkligen inte tycker om, men denna gång åt jag ändå.

Att få stå där i den lilla lerkyrkan och sjunga tillsammans med ett trettiotal personer är en upplevelse av sällan hört slag. Man lyfts till andra höjder.

Vi fick också träffa Lazaro som inte fått gå i skola för att han har en droppfot och också en lite svag underarm. Men huvudet var det minsann inte fel på. Nu har församlingen i Magungu fått uppgifter av mig att göra för att Lazaro ska kunna börja skolan. Är han för stor för att göra en operation? I vilken klass kan han börja och lite annat. När detta är klart ska jag åka dit och ha ett seminarium på skolan, om hur det är att ta emot ett lite handikappat barn. Men min fråga som ligger och gror i bakgrunden är “Varför vägrade skolans rektor att emot honom från första början?”

I solnedgångens sista skälvande minut.

I soluppgången. Majskolvar på marken och en vatten flaska av märket Kilimanjaro – denna välsignelse för oss som är ute på resa. Och köket bakom den lerväggen.

Mungu Awe Pamoja Nanyi.

Mwalimu Ulf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s