Yohana.

Hej Vänner. 300821 Dodoma

Nu blir det att jag skriver varje dag tror jag och det beror på att ni är många som följer hur det går för Yohana.

Igår for han hem. Jag sa till honom att han skulle passera hos prästen Saimoni, som delvis har varit under mina vingar och jag känner ett stort förtroende för honom i detta läge. Det är broder till Alais, för er som känner min familj. Tillsammans for de till Yohans bosättning. Han blev mottagen, men med kalla hjärtan – han som svek sin pappa kommer hem. Alla tog avstånd från honom – ALLA. Även de som vi vet i hjärtat håller med Yohana tog avstånd från honom. De vågar ju i detta läge inte gå emot chefen för bosättningen. Pappan hälsade på honom och sedan kallades det ihop folk till ett möte. Inte till diskussion utan bara till ett möte, där det meddelades att Yohana måste själv stå för de kostnader som uppstått. Han ensam, han fick inte hjälpas av någon annan. Det var han som hade gjort fel. Inte ett ord om att pappan hade godkänt att två flickors liv sätts i fara.

Yohana ska imorgon sälja kor för att få ihop de pengar som bosättningen lånade ihop för att få ut pappan från byhäktet där han satt i fem timmar. Yohana har gått med på detta och han gör det med orden ” siku nyingine wataelewa” – en dag kommer de att förstå mig. Det kommer att – på värmländska – “ta styggt” i hans antal av boskap, men det är det värt, tycker han.

Min fundering är nu hur hans hustru och barn kommer att ses på av bosättningens folk efter denna händelse. Kanske hon behöver flytta.

De har inte bestämt sig för om de ska lägga en förbannelse på honom , eller ej. Gör de det, kommer det också att läggas en på mig. Jag har ju drabbats av detta förut och det gör mig inget, men kommer Yohana att klara av det. I morse sas det att, de kanske lägger en förbannelse som säger att han inte kommer in på skolan han nu söker för att vidare utbilda sig. Tror han starkt på detta, så är det svårt att göra inträdesproven.

Ha honom i era tankar och böner.

Mwalimu Ulf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s