Får en missionär hata?

År 2006 råkade vi ut för rånare här i huset. Fyra unga män kom hit iklädda rånarluvor och sköt inne i huset med gevär och jag blev slagen. Jag blev rädd!! Rädd för vad som skulle hända. Vad händer med mina barn om de skjuter mig? Vad händer med Baraka som gömde sig i skafferiet? Vi överlevde, men rädslan låg kvar som en tagg inombords. Kanske finns den där fortfarande någonstans, men det är inget som jag går och tänker på idag. Men jag var rädd.

Nu är jag mer än rädd. Jag känner hat. Som tur är vet jag inte vem personen är. Jag vet bara att en person körde på min Yohana i fredags kväll så att Yohana dog av skadorna.

Vi hade en liten fest kväll hgär hos oss. Vi firade att tre har gått ut skolan – Ezekieli har gått ut sista klassen på grundskolan, Samweli har fått sin grundutbildning som ekonom på universitetet, Mathayo har läst färdigt sin utbildning till Clinic Officer. Två har fått jobb -Bartolomayo som jobbar på stiftskontoret och Loti som ekonom för stiftets näst största församling. Två hat kommit in på skolor- Ezekieli på gymnasiet och Yohana som kom in på skolan för labb assistenter. Vi hade en trevligt kväll med mycket skratt tillsammans med två praktikanter från Sverige. Klockan 21.00 säger Yohana att han ska gå tillbaka till jobbet – det labb som han jobbtränat – för att stänga. Jag gav honom en kram och sa skynda dig hem så vi kan avsluta kvällen tillsammans. Och det var det sista vi såg av honom. Klockan 22.00 ringde de och sa att han var inlagd på stora sjukhuset. Bartolomayo, Loti och Samweli försvann dit direkt. Han var vid medvetande och kunde lite svara på deras frågor. Men sakta sakta försvann han ifrån dem.

De kom tillbaka hem klockan 02.00. Vi satt/låg allihop i vardagsrummet fram till morgonen – i sofforna, i fåtöljerna eller på utlagda madrasser. De små sov en stund, men vi andra bara fanns till för varandra när tårarna blev för svåra.

Nu orkar jag inte mer idag. Ni får bli min väg ut ur detta. Skriver mer imorgon.

MUNGUI AWE PAMOJA NANYI.

Mwalimu Ulf

P.S. Jag har en ny mailadress: ulfe119@gmail.com D.S.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s